top of page

Cracòvia, guia per perdre't per la ciutat!

Updated: Feb 15

Cracòvia és encara una ciutat desconeguda per al públic català, no només per la distància geogràfica, sinó, per la barrera política que ambdós territoris- Catalunya i Polònia- hem patit durant quasi 50 anys. El teló d’acer va aïllar-nos força del contacte amb milions de ciutadans del centre i l’est d’Europa, dels quals en sabíem ben poc. Per sorpresa dels polonesos, els turistes de l’oest, especialment de la península ibèrica, segueixen mantenint o idealitzant, de vegades, un imaginari comunista, on els ciutadans són pobres, grisos, amb mirada trista i les ciutats només tenen blocs residencials de ciment armat i molta contaminació.


Si arribeu al centre de Cracòvia amb autobus o amb tren, ambdues estacions estan connectades a un centre comercial, Galeria Krakowska, que és el primer tret de benvinguda a la modernitat. Allà podreu trobar-hi farmàcies, un Carrefour, botigues de roba, cafeteries, llibreries i tot el que pugueu necessitar en la vostra estada a la ciutat. Sobretot pensant en aquells que llogueu un apartament i necessiteu vianda!


Seguint les indicacions cap a Old Town o Stare Miasto (ciutat vella), trobareu la sortida al carrer, un túnel que passa per sota la carretera i us dóna accés al parc Planty, just al centre de la ciutat. I aquí comença el viatge de contrastos. El parc és un anella verd que envolta el casc antic i ens recorda el passat medieval de l’antiga capital del Regne de Polònia.


Just al sortir del túnel, veureu el teatre Juliusz Słowiacki, un fantàstic i esplèndid edifici noucentista, seu del teatre més clàssic. Uns metres més enllà, seguint pel parc, les restes de les muralles medievals i la Barbacana, us recorden l’orgull de la ciutat en la defensa contra els enemics. I també el caire gremial de la composició dels seus ciutadans, ja que cada torre de la muralla corresponia a un gremi d’artesans, l’havien de protegir com a part de l’exèrcit de la ciutat i n´hi havia 45.




El caràcter comercial de Cracòvia durant l’Edat Mitjana la va convertir en un centre econòmic clau en moltes rutes tant locals com interregionals o internacionals, fins i tot. A Cracòvia hi arribaven espècies de la Índia, seda de la Xina i els millors teixits de Biçanci. Coure, estany i plom de mines d’Eslovàquia, Silèssia i d’Hongria, d’on també n’exportaven el vi. La mel i la cera, sovint de terres ucraïneses i negocis de llarga distància, utilitzant les rutes fluvials del Vístula per arribar fins a Gdansk i les ciutats de la Lliga Hanseàtica. Cracòvia era el centre d’Europa i de les connexions euroasiàtiques, la seu reial, la capital política, religiosa i cultural d’un Regne, que lluitava per mantenir un equilibri sempre complex, en aquest indret d’Europa.


Si Cracòvia ostenta orgullosa la insígnia d'antiga capital de Polònia és en part, pel turó de Wawel, des d'on la familia reial polonesa governava la ciutat. La catedral, testimoni de coronacions, celebracions, ofrenes i enterraments importants, manté protectora els mausoleus dels Grans de Polònia, des de reis i reines, fins a militars i poetes.

Un espai que podeu explorar al vostre ritme, car és obert al públic i on les entrades de pagament us donen accés a la catedral o a les exhibicions del Palau reial. Podeu consultar-ne els horaris aquí: https://wawel.krakow.pl/en

Cracòvia és una ciutat esplèndida, petita, amb dos espais turístics ben diferenciats: Kazimierz o el barri jueu i la Ciutat Vella. La distància a peu és d’uns 10 minuts i tot a peu pla, així que el visitant pot perfectament passejar d’un lloc a l’altre, sense massa dificultat.

L´oferta gastronòmica, turística i cultural és força intensa, convé tenir clars quins són els interessos principals de la visita o us faltaran dies!








78 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page