Desmuntant tòpics i confrontant la realitat sobre polítiques de color roig
Si existeix un lloc desconegut a Cracòvia que farà els deliris d'arquitectes, urbanistes i sociòlegs, aquest és Nowa Huta. Pels qui sigueu profundament d'esquerres, la realitat dels 50 anys de comunisme us posaran al davant un mirall en què no voldreu reconèixer-vos.
Fa un parell d'anys, visitant l'antiga Alemanya de l'Est, un senyor d'uns cinquanta llargs em va confessar el què pensava d'aquella època, que per ell fóu la joventut: quaranta anys no són suficients per comprobar si un sistema funciona, no ens van donar prou temps.
Em va sorprendre força, sobretot després de veure els vestits i els pentinats punks del dia del seu casament, en una fotografia que penjava orgullosa a la paret de casa seva, al costat de la d'un familiar amb l'uniforme de soldat alemany durant la 2GM.
Aquesta part d'Europa va estar tancada i barrada durant més de cinquanta anys, fins al punt, que encara avui, la gent té un desconeixement immens sobre tot allò que hi va passar. L'esquerda és profunda i mai més es podrà reconstruir el món que tenien abans de la guerra. Del seu viatge cap al futur en democràcia, en podem aprendre moltes coses, positives i negatives, que sense dubte, contribuiran a comprendre´ls millor com a societat i com a pais.
Nowa Huta és un barri de Cracòvia, dels més grans segurament, amb quasi 300 mil habitants. En polonès significa, la nova fàbrica d'acer. Stalin decideix que la seva Europa serà com un gran tauler geoestratègic que utilitzarà per desenvolupar i fer créixer el seu model polític i econòmic. En el cas de Polònia, la industrialització del pais es desenvolupa en un pla de 6 anys que passa per construir plantes d'acer a Katowice i a Cracòvia. El primer pas serà expropiar terres, cases i granges als camperols i veïns cracovians, per a la construcció de la planta d'acer: Huta Lenina, l'anomenaran. Però també es planteja el desenvolupament de les àrees per als treballadors: cases, barris, carrers, transports. La ciutat socialista que servirà d'exemple per al nou model de societat que s'està composant. Feina, casa, educació, serveis i cultura, una ciutat en un model que realment pensa en tu, el treballador.
Nowa Huta té un pla urbanístic i espacial desenvolupat segons els cànons artístics i arquitectònics del realisme socialista, que s'alleugeren i relaxen, quan mor Stalin. Moscú no voldrà invertir massa en el projecte i la ciutat efímera, es convertirà en un barri de Cracòvia, de seguida que finalitza la connexió per tramvia amb el centre de la ciutat. Els habitants de Nowa Huta són joves, refugiats, persones amb ganes de viure o aprofitar una segona oportunitat, dones soles i empoderades, persones amb oportunitats que abans no tenien.Són permeables i representaran el que el govern vol mostrar al món.
A Nowa Huta no s´hi construiran esglésies, sinó escoles i camps esportius. I en un fantàstic gir de guió, aquest fet desencadenarà una de les revoltes més importants contra el govern, a tot el pais.
La biografia de Joan Pau II, Karol Wojtyła, no es pot entendre sense passar per Nowa Huta i en aquesta ruta, descobrireu un dels trets més amagats i interessants del comunisme a Polònia: els seu catolicisme. Els polonesos de Nowa Huta iniciaran una revolta intermitent, que amb la creació de Solidarnosc, serà una de les més problemàtiques de tota Polònia durant la Guerra Freda.
És sens dubte, una excursió que no podeu deixar de fer si visiteu la ciutat!
Comments